dinsdag 12 januari 2021

Proefopstelling Voortkapselseweg krijgt definitief karakter

 

Veiligere schoolomgeving dankzij knip en schoolstraat

Sinds april van dit jaar is er geen doorgaand verkeer meer mogelijk op de Voortkapelseweg. Het ging om een proefopstelling om de schoolomgeving verkeersveiliger te maken. Paaltjes en blokken ter hoogte van de toegangspoort van en naar de basisschool Willem Tell maken dat auto’s de straat niet meer kunnen in- of uitrijden. Aan de andere kant van de straat wordt er bij het begin en einde van de schooldag een schoolstraat ingesteld. De Voortkapelseweg wordt dan korte tijd afgesloten met een nadarhek.

Van proefopstelling naar definitieve situatie

De gemeenteraad besliste om de proefopstelling definitief te maken. De beslissing volgde na verschillende positieve evaluaties met de school en de politiediensten.

Dit wil zeggen dat de huidige situatie een definitief karakter krijgt.

  • Voertuigen kunnen de Voortkapelseweg niet meer in- of uitrijden langs het kruispunt met Noorderwijkseweg en Tramstraat. Voor fietsers en voetgangers blijft dit uiteraard wel mogelijk.
  • Bij het begin en einde van de schooldag wordt de straat langs het kruispunt met de Kattestraat afgesloten met een nadarhek. Fietsers en voetgangers kunnen er nog door. Ook bewoners mogen de schoolstraat stapvoets blijven uitrijden.

Bijkomende aanpassingen nodig

De ingreep zorgt ervoor dat de inwoners van onder meer Voortkapelseweg, Weeën en Kattebos nu via de Kattestraat naar de Oosterwijkseweg moeten rijden. Daar is het dus wat drukker geworden.

Een aandachtspunt is het kruispunt van Kattestraat met Oosterwijkseweg. De zichtbaarheid is hier niet optimaal als er auto’s geparkeerd staan bij het restaurant ‘Peking Lou’. Daarom gaat deze parkeerplaats op termijn verdwijnen en komt er een plantvak met lage beplanting.

Ook de wegmarkering die de parkeervakken op Voortkapselseweg afbakent, zal verwijderd worden.

Hoe kom je best naar school?

We moedigen iedereen aan om per fiets of te voet naar school te komen. Lukt dat niet? Maak dan gebruik van de parkeerplaatsen in St.-Maartenstraat, Processieweg, het dorpsplein of het laatste stukje Voortkapelseweg (richting Weeën).

Het braakliggend perceel op het kruispunt Voortkapelseweg – Tramstraat is tijdens de schooluren voorbehouden voor bussen. Auto’s mogen hier niet parkeren. Ook op het wegsegment Voortkapelseweg tussen het kruispunt en de paaltjes is parkeren niet toegestaan. Bovendien is het verboden om Voortkapelseweg in te rijden vanaf dit kruispunt. Er worden regelmatig controles uitgevoerd.

 Heb je nog vragen of is er iets niet duidelijk? Kijk dan zeker eens op www.olen.be/product/1277/.